jueves, 25 de noviembre de 2010

Metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador

És un altre article del Bloc del professor. Té aquest link:
http://blink2k4.blanquerna.url.edu/inici.aspx

L'ordinador com a tutor té uns links, el més interessant és la Doctora Xinxeta, són diversos jocs per a nens.
http://www.xinxeta.com/xinxetaframes.htm 

Els simuladors són una evolució dels sistemes tutorials. Permeten un aprenentatge per descobertasemblant al que es produeix en els micromons de Papert però d'una forma molt més acotada ja que sónsistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous. El grau dellibertat de l'usuari és més limitat que en el cas del Logo.
L'usuari pot interactuar amb el sistema dibuixant objectes que seguiran un moviment natural seguint la llei de la gravetat. Aquest programa es pot descarregar des del web.
Un altre exemple, més senzill, es pot veure a la Doctora xinxeta. La interacció amb el sistema fa que el nen aprengui les condicions que afavoreixen el creixement d'una planta.
Les simulacions fomenten la reflexió i l'acció en un entorn acotat però tenen el perill de simplificar en excés els sistemes reals.. Aquest problema es fa més evident quan es pretenen simular sistemes de relació social. Les simulacions, en aquests casos, poden donar lloc a interpretacions del món real greument errònies.

Metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne

Aquest és un altre article del Bloc de professor on hi ha una explicació de l'ordinador, en comptes de com a professor, com alumne.
Té el següent link: http://blink2k4.blanquerna.url.edu/inici.aspx. Bàsicament ens diu que és l'alumne el que controla l'ordinador i no a l'inrevés, amb l'ordinador s'assoleixen els mateixos conceptes.

Aquesta és una visió de l'ús educatiu de l'ordinador centrat en l'alumne. Ell és qui controla la màquina i no a l'inrevés.
Papert, a finals dels anys 60, va ser un dels principals teòrics d'aquesta concepció; va proposar la realització d'experiències d'aprenentatge "poderoses". Va crear el concepte micromon on l'alumne construeix idees a partir de la seva activitat exploratòria en un ambient d'aprenentatge per descoberta seguint un procés reflexiu i actiu; és ell qui "ensenya", donant instruccions a l'ordinador per indicar-li les tasques que ha de fer.
El llenguatge de programació Logo i l'objecte gràfic anomenat tortuga seria un exemple de micromon on el nen pot desenvolupar estratègies de resolució de problemes.
Papert, com Piaget, resalta la importància dels processos de descoberta i parteix de que ensenyar prematurament impedeix que el nen descobreixi, inventi i construeixi. El mestre, segons aquest model, quedaria relegat a un segon pla.
Investigacions posteriors sobre la possibilitat de transferir les habilitats per resoldre problemes Logo a altres àrees han posat en qüestió alguns aspectes de les idees postulades per Paper. En concret, s'ha qüestionat quel'aprenentatge totalment autònom per descoberta sigui la millor opció.
Entre dos extrems: el més tradicional en el que el mestre ensenya tot el que el nen ha d'aprendre o bé a l'extrem oposat on el nen explora en solitari per aprendre el que vol saber, hi ha un altre camí en el que elmestre té un paper de recolzament de l'aprenentatge. Parlaríem d'una descoberta guiada . El paper del mestre seria doncs el de seguir el procés de treball del nen i, quan ho consideri oportú, plantejar preguntes que serveixin de guia a la reflexió del nen.
Una evolució del llenguatge Logo és Scratch. Imagina, programa i comparteix.
Aquest és un nou llenguate de programació creat al MIT (Massachusetts Institute of Technology) amb el que es poden crear amb molta facilitat, històries, jocs interactius, dibuixos... i compartir-los a través de la Xarxa des de l'espai web del MIT. Aquesta darrera opció, la publicació dels projectes Scratch a la Xarxa permet crear comunitats virtuals on els creadors i els visitant poden intercanviar idees i, per tant, podem parlar de Scratch com un programa 2.0.

martes, 23 de noviembre de 2010

Metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor

Aquest és un article que trobem dins del Bloc del professor. És el següent: http://blink2k4.blanquerna.url.edu/inici.aspx

Ens parla de tenir el ordinador com a tutor, tal i com indica el títol, aquest procès senzillament consisteix en que el ordinador incia els alumnes en el temari, els alumnes responen i realitzen activitats i el professor les avalúa.

En aquesta metàfora es fa referència al programari que reprodueix el model tradicional d'ensenyament-aprenentatge. L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge realitzat per l'estudiant.
Als anys 50 es parlava de que les "màquines d'ensenyar". Aquestes podien instruir l'alumne fins al punt de fer-se càrrec totalment de l'activitat del docent. La psicologia dominant en aquells anys era el conductisme.. Aquestes màquines no varen tenir gaire èxit però amb l'aparició dels microordinadors es va reprendre la idea de fer programes que funcionessin com a tutors.
L'interès que té aquesta utilització tutorial de l'ordinador es troba en la capacitat que té la màquina per reproduir alguns aspectes de la relació entre el docent i l'alumne. Es pot establir un cert paral·lelisme entre el funcionament d'alguns programes informàtics i la modalitat d'interacció a classe caracteritzada per la seqüència:
iniciació (docent) - resposta (alumne) - avaluació (professor)
Aquest tipus d'interacció també es pot donar entre un alumne i un ordinador:
l'ordinador inicia, l'alumne respon i l'ordinador avalua; a continuació l'ordinador inicia un nou cicle
En la creació de programes tutorials es té present d'una banda la individualització del procés d'aprenentatge i la formulació de preguntes "a mida" i, d'una altra, la presentació d'informació significativaque ajudi l'alumne a avançar.
Pel que fa a la individualització, cal dir que no és fàcil que un programa informàtic detecti de forma "intel·ligent" el tipus d'error comés per l'alumne i les seves necessitats concretes així que en molts casos aquesta decisió la pren el mateix alumne, escollint quin considera que és el seu nivell de coneixements. De fet, els programes que menys es fan servir a l'escola són els sistemes tutorials intel·ligents i els més emprats són elsanomenats programes d'exercici i pràctica.
Un exemple d'aquest tipus de programa seria Entrena't per llegir o bé les activitats de JClic.

jueves, 11 de noviembre de 2010

Gliffy

És un programa que serveix per fer fluxogrames.

Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb l'ordinador

Aquest fragment es troba al Bloc de l'assignatura, aquí trobem un enllaç que ens porta directament al document sobre l'aprenentatge. http://blink2k4.blanquerna.url.edu/inici.aspx

L'aprenentatge virtual és la manera d'accedir al coneixement mitjançant [les noves tecnologies] de la informació i la comunicació (TIC). El que ve a significar no és completament nou, sinó una aplicació més de les TIC (sobretot Internet i el web) a dues coses que ja existien per separat i tendeixen cada dia més a fusionar-se: l'ensenyament a distància i l'ensenyament assistit per ordinador (EAO). Dins d'aquestes tecnologies estarien Internet, el multimedia o els simuladors. D'aquesta manera, s'aconsegueix tenir un alt nivell d'accessibilitat i fa desaparèixer qualsevol barrera espai-temporal i, com a conseqüència, pot fer arribar els continguts a molta més gent.

miércoles, 10 de noviembre de 2010

Treball Mòdul 1 (COED i TIC)

A continuació trobareu el Power Point del treball que vem exposar la Judith Serra i jo dilluns passat. Esperem que us hagi agradat.

El Power Point l'hem pogut penjar mitjançant: http://www.slideshare.net/



SLIDESHARE: és un lloc web que permet penjar Power Points i aleshores poder obtenir el codi embed i penjar-los a la web.

lunes, 8 de noviembre de 2010

Cançó de Música (Pel matí)

Aquesta cançó ha sigut un treball de Música. Aquesta cançó ha sigut creada per mi, tant la música com la lletra, aquí ús la deixo.
La cançó ha estat creada mitjançant el programa: http://www.noteflight.com/

jueves, 4 de noviembre de 2010

Vídeo Conseller d'Educació (Ernest Maragall)

A continuació trobareu un vídeo molt interessant sobre el fracàs escolar, en el que el Conseller d'Educació, Ernest Maragall, és entrevistat per TV3 (Televisió de catalunya).
En aquest vídeo es parla plenament del fracàs escolar a Catalunya i per tant, fa referència i va lligat amb el nostre Treball del Mòdul 1 de COED i TIC.





http://www.tv3.cat/videos/1174549/El-fracas-escolar-a-Catalunya

Fluxogrames (Gliffy)

Els fluxogrames serveixen per representar procediments encaminats a resoldre una tasca.
A continuació hi ha una pràctica que es pot visualitzar:
En els fluxogrames les figures representen inici o final, accions o passos i decissions a prendre. Cada figura té algun significat.

REPRESENTACIÓ:
  • Rodona: Inici i final de l'acció.
  • Rectangle: Instruccions o passos a seguir.
  • Rombo: Indica les decissions preses.
Per a poder treballar amb fluxogrames ens em introduït i inscrit a la pàgina web de http://www.gliffy.com/. A través d'aquesta pàgina és fàcil treballar ja que et dóna molta facilitat.
Un cop realitzat el fluxograma l'he guardat , he adquirit el codi embed per tal de penjar-lo al blog. El trobareu a continuació:

miércoles, 3 de noviembre de 2010

NOVEMBRE:

DIJOUS 4 DE NOVEMBRE:
Avui no ha pogut assistir el professor a classe i ens ha deixat uns deures de fluxogrames que hi hauran a continuació, realitzats mitjançant http://www.gliffy.com/

DIJOUS 11 DE NOVEMBRE:
Avui a classe em repassat tot el que hem estudiat al llarg del semestre i el que ens queda. Hem fet una mena de repàs. Més tard em ensenyat els fluxogrames realitzats en la sessió passada mitjançant el programa Gliffy. Aquests fluxogrames estan penjats al nostre Bloc. A continuació em llegit un article dins del Bloc de l'assignatura sobre la conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb l'ordinador.
Finalitzant la classe em entrat a http://www.edu365.cat/ i hem visualitzat una sèrie de vídeos on s'estudia mitjançant un ordinador, l'ordinador com a tutor que ens ensenya i avalua. Aquest pot ser un bon recurs per treballar a casa i per ampliar la informació.

DIJOUS 19 DE NOVEMBRE:
No hi ha hagut classe a causa de la setmana extraordinària.

DIJOUS 25 DE NOVEMBRE:
Avui a classe em continuant tractant el tema de l'ordinador com a tutor. A la classe anterior vem llegir escrits dede boc del professor on es tractava aquest tema. Hi trobem una sèrie d'exercicis per a diferents tipus d'alumnes: Parvulari, Primària, ESO...
Em de trobar exemples de Professor com a tutor i per parelles sortir a explicar-ho a la resta del grup. Un explicarà l'exercici i l'altre el realitzarà mitjançant una pissarra digital o PDI (Pissarra Digital Interactiva).
A continuació em llegit un article del Bloc de professor on hi ha diversos. Ja tenim llegits l'ordonador com a tutor i ara llegirem l'ordinador com a alumne. Els articles es troben a l'etiqueta de l'Aprenentatge amb l'ordinador.
Em probat el programa WinLogo, hem après com funciona i perquè funciona.
És una tortuga amb la que podem fer figures geomètriques. Consisteix en una tortuga que tu la mous per la pantalla creant la figura geomètrica que volguis i d'altres animancions.
Més tard em llegit un altre article dins de la mateixa etiqueta del Bloc de professor, anomenada l'ordinador com a simulador.