jueves, 23 de junio de 2011

Youtube

És una pàgina web que permet als usuaris carregar, mirar i compartir vídeos

Scribd

Scribd: És una eina que permet pujar i mostrar documents de diferents formats: Word, Excel, pdf, ppt..

Codi embed

Codi embed: És el codi que trobem en diverses webs per poder adjuntar els arxius de video.

Slideshare

És un espai gratuït on els usuaris poden enviar presentacions. Powerpoint o OpenOffice que després queden emmagatzemades en format Flash per ser visualitzades online.

Retroenllaços

Retroenllaços (Trackbacks): Quan en un bloc es fa referència a un article o entrada publicat en un altre bloc, es crea una relació entre aquests blocs de tal manera que es pot visualitzar quins blocs enllacen directament a un article concret. Sol aparèixer com un comentari, amb un fragment de l'article que el referència, cosa que permet conèixer altres articles de temàtica similar i ampliar la informació.

Widget

Puling o Widget: Són complements que permeten ampliar les possibilitats pròpies d'una plataforma. Des d'un mòdul que ens mostra els posts més llegits, fins a un rellotge internacional o un mapa que situa el país d'origen dels lectors.

Bloc

Un bloc és un lloc web compost per entrades organitzades mitjançant una cronología inversa amb actualitzacions freqüents i amb un estil informal i personal. Són espais autogestionats que generen comunitats basades amb interessos comuns i en la construcció compartide de coneixements.
Els blogs permeten als lectors interactuar amb l'autor per mitjà de comentaris i intercambiar idees. És un recurs per transmetre idees, opinions propostes o fins i tot permet llegeir i opinar sobre altres blogs. Uns dels aspectes a destacar són les possibilitats comunicatives que té amb una facilitat d'ús que ens permet la reflexió, l'anàlisi i el debat a les aules. Ens permet una educació transversal.

Classes de blogs:

1.Blogs de centre: Normalment consisteixen en revistes digitals que integren textos informatius, d'opinió, de creació... De vegades són el mitjà perquè els alumnes publiquin alguns treballs fets a classe. També poden ser blogs de la biblioteca escolar amb informacions sobre novetats bibliogràfiques...
2.Blogs destinats a seminaris i cursos de formació TIC per al professorat: Els professors que imparteixen cursos o coordinen seminaris de formació TIC solen usar blogs i wikis com a recurs o perquè els assistents puguin tenir les informacions i tutorials a disposició seva de manera permanent.
3.Blogs de professors(individuals): Destinats a comunicar les seves reflexions sobre l'educació, sobre la metodología en àrees concretes, sobre les TIC en l'educació i per donar notícies dels recursos que trobem.

Els blogs d'aula
1.Blogs d'aula del professor: La seva funció es proporcionar als alumnes informació, proposar activitats complementaries... El blog facilita l'organització d'aquets materials mitjançant les categories. El blog d'aula del professor pot limitar-se a un paper informatiu i instructiu, però en molts casos es busca la interacció amb l'alumnat.

2.Blogs professor - alumne: Les funcions d'aquets blogs són diverses, pot ser un quadern que agrupi les informacions del professor i les entrades del alumnes en les quals publiquen algunes de les activitats d'aula. És poden fer projectes com la lectura compartida d'un llibre on els alumnes i els professors aportin cites, treballs d'investigació en els quals el blog funciona com a diari de treball, de revista de classe....
3.Blogs d'aula de l'alumne: Hi han diverses funcions:
- Executar les tasques proposades pel professor en el seu bloc d'aula, on l'alumne pot treballar informacions.
- Carpeta de portafolis digital
- Guia de navegació
- Guia de recursos per al blog
- Desenvolupament de temes de lliure elecció.

Metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina

L'ús de l'ordinador com una eina de treball és habitual en la nostra vida diària. A l'escola també es dóna (o s'hauria de donar) aquest fet. A més, les situacions d'aprenentatge, les activitats que es proposen als infants, haurien de ser autèntiques, haurien d'estar relacionades amb la seva experiència i les seves preocupacions.
Els infants haurien de treballar des de ben petits amb eines que els hi permetin gestionar i organitzar la informació i emprar eines de suport a la comunicació.
Noves possibilitats expressives
L'ordinador proporciona una experiència mediada del món físic, es situa entre nosaltres i la realitat, ens dóna una visió indirecta del que passa però alhora ens proporciona eines molt potents. Aquestes eines no substitueixen l'experiència directa però en són un complement.
Pintar en pantalla, per exemple, no substitueix l'ús del pinzell i el llapis però els editors gràfics poden, a més d'oferir noves possibilitats expressives, fomentar una actitud de revisió i correcció actives. Gràcies a les possibilitats d'aquestes aplicacions podem: esborrar, desfer, canviar les propietats dels objectes...
L'ordinador actua com un amplificador de l'experiència d'escriure, dibuixar, classificar. Permet fer aquestes tasques de forma estimulant i eficaç.
L'ordinador, quan el sabem emprar correctament, ens allibera de les tasques més rutinàries i per tant, deixa la porta oberta per tal que ens centrem en els aspectes més reflexius, constructius i creatius.
Altres autors, com ara Jordi Vivancos, pensen que considerar l'ordinador només com una eina o una caixa d'eines ens limita, no ens deixa veure les enormes possibilitats que té l'ordinador en els entorns educatius. Podeu llegir la seva argumentació al bloc De les TIC a les TAC..