lunes, 20 de septiembre de 2010

Bloc d'educació (Generalitat de Catalunya)*

Ja hi tornem a ser. Ja hem començat un nou curs. L’inici de curs és un moment especial. És el moment en el qual culmina la feina que hem desenvolupat durant molts mesos per tenir-ho tot a punt i, a la vegada, és només el punt de partida per donar forma a la tasca apassionant que desenvoluparem durant els propers mesos. L’inici de curs és, doncs, una paradoxa.

Enguany, que el curs comenci amb normalitat és un fet especialment destacable, perquè l’hem iniciat una setmana abans de l’habitual. Malgrat aquest canvi, tot ha estat a punt, més enllà d’incidències puntuals, derivades d’una operació d’aquestes característiques. Ho remarco perquè crec que poques persones són conscients de la complexitat d’un operatiu com és l’inici de curs, que abasta 4.536 centres educatius del Servei Educatiu de Catalunya i que escolaritza 1.241.958 alumnes, la xifra més gran dels darrers 21 anys.

Si ha anat tot bé és, fonamentalment, per la feina que ha fet cada centre. Cada professional de l’educació ha exercit la seva responsabilitat, i cal fer-ne un reconeixement públic. Hem culminat un operatiu complex: començar una setmana abans. Més enllà de l’organització, però, avançar la tornada a les classes només persegueix un objectiu: distribuir millor els períodes lectius i els de vacances.

Alguns s’han entestat a batejar aquest curs com el de la digitalització. Considero que seria més adequat parlar de l’esforç de modernització global que hem posat en marxa, i que no fa referència únicament a afavorir l’ús de les noves tecnologies a les aules. En concret, hem començat a desplegar la Llei d’educació amb l’aprovació del Decret d’autonomia dels centres. El Projecte eduCAT1×1, per la seva banda, ja arriba a 616 centres de secundària, i també hem establert una nova prova d’avaluació a 4t d’ESO. Aquestes són algunes de les mesures que completen el conjunt d’iniciatives que hem emprès per posar-nos al dia.

Són mesures que, com qualsevol canvi o novetat, desperten inquietuds i recels, però també esperances. Com en el cas del nou calendari escolar, crec que la pròpia pràctica acabarà per convèncer que una bona aplicació d’aquestes iniciatives donarà més confiança als i a les professionals. Això és, de fet, el més important, ja que el sistema educatiu el formen les persones. Cada una d’elles li dóna forma i ha de poder explotar al màxim les seves potencialitats.

Aquest no és l’espai més adequat per explicar-vos amb profusió les dades generals de l’inici de curs; les podeu consultar als dossiers que hi ha al web del Departament. En el context en què vivim, l’educació és pràcticament l’únic dels sectors que creix. Ho fa en personal, en inversions, en centres… I és normal que així sigui, però l’educació no viu aliena a la realitat del país, en forma part. Així, servim prioritats com són la formació professional i l’ajuda directa a les famílies, dos factors lligats a la situació de dificultat col·lectiva que volem superar.

Aquest no és un missatge només per al personal docent. Em dirigeixo a tota la comunitat educativa, i això també inclou els pares i les mares, les entitats i associacions que treballen per millorar l’educació i les administracions, com els ajuntaments, que miren de fer el millor per a cada municipi.

Us desitjo un bon curs 2010-2011, en el qual puguem consolidar la realitat que perseguim tossudament: assolir la millor educació per al nostre país.

Ernest Maragall i Mira
Conseller d’Educació






http://www.google.com/
A partir d'aquesta pàgina web he trbat aquesta notícia del Conseller d'Educació Ernest Maragall i Mira.

Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents

El més important d'aquest llibre és el següent:

WEB 2.0: nou lloc web que permet als usuaris ser els creadors.
BLOC: és un diari interactiu. És com un diari de mà amb autor, publicacions i datatció. La diferència és que està a la xarxa.
BLOGOSFERA: és una comunitat de blogs que es relacionen entre ells i es comuniquen.

PARAULES IMPORTANTS:
LLISTA DE BLOGS: és una llista d'enllaços amb diferents blogs amics.
COMENTARI: comentaris entre blogs.
ENLLAÇ PERMANENT: enllaç important que sempre hi és.
ETIQUETES I CATEGORIES:  és important posar etiquetes a cada publicació perquè sigui més fàcil la búsqueda.
PING: sistema per difondre articles.
WIDGET: ampliador de teoria,
POST: entrada.
RETROENLLAÇOS: enllaços més petits dins dels enllaços.
RSS: familia de formats que mostra continguts actualitzats.

TIPUS DE BLOGS:
-BLOCS DE CENTRE: revistes digitals.
-BLOGS DE SEMINARI: ajuda als alumnes, informació.
-BLOGS DE PROFESSOR: explica reflexions
-BLOGS D'AULA PROFESSOR: dóna tasques.
-BLOGS DE PROFESSOR-ALUMNE: es un lloc web on es comuniquen entre ells.
-BLOGS D'AULA ALUMNE: lloc web on es realitzen les tasques.

CREACIÓ D'UN BLOC:
Consisteix en crear publicacions (noves entrades), posar-hi etiquetes i enllaços per tal de que la gent s'hi interessi.

ELS HEMISFERIS:
Hemisferi dret: controla la part esquerre del cos. És l'hemisferi artístic i emocional, l'hemisferi secundari.
Hemisferi esquerre: controla la part dreta del cos. És l'hemisferi intel·lectual i el visual. Té major sensibilitat per lo visual.

Delicious

A classe ens han informat que em de crear una compte Delicious per posar-hi les pàgines web que més ens agraden i les relacionades amb l'assignatura. Un cop creada em d'afagir-la al nostre bloc.
Com es pot comprovar jo ja le afagida.

Les pàgines que hi he integrat són:
-http://blocs.xtex.cat/ceipflix345
-http://blocs.xtec.cat/pimpambloc
-http://blocs.xetc.cat
-http://bloc.ravalnet.org/9_bitacola_demestratic

En aquests blocs s'explica el que fan cada dia perquè ho sàpiguen gent interessada, pares...
També perquè els nens practiquin i els hi ensenyin als pares el que fan cada dia a classe.
Dins dels blocs es poden trobar els blocs dels mestres on penjen videos, idees, ajudes per altres professors...
D'aquesta manera si un nen es posa malalt, arriba tard o marxa de viatge pot fer els deures.

El meu delicious és el següent: http://www.delicious.com/amoralesjove

-L’eina de catalogació Delicious permet catalogar pàgines web d’una manera ubiqua i en col·laboració.
-El Delicious és una eina de treball col·laboratiu, perquè permet compartir els enllaços amb altres usuaris


http://www.delicious.com/


Ens podem crear Delicious al nostre bloc afegint un gadget.

viernes, 10 de septiembre de 2010

Interactivitat

Edu3.cat



El vídeo ens explica una mica l'evolució dels ordinadors. Els seus inicis i la seva millora.
Ens diu que els ordinadors han servit per aconseguir moltes coses i que amb el pas del temps com ja he dit, han millorat ja que, s'ha creat el ratolí, els altaveus per escoltar sons...
També menciona que els videojocs van ser els programes més importants.
Finalment explica que l'aplicació del CDRoom a l'ordinador només permetia la interacció persona-CD però que amb l'invenció d'internet la interacció era possible amb altres programes, altre gent...


El video ha estat penjat al blog agafant el seu codi embed. Un cop adquirit el codi he creat una publicació amb edició HTML.

jueves, 9 de septiembre de 2010

Presentació i propòsits

Hola!
Em dic Anna i aquest any he començat el Grau d'Educació Infantil a la Universitat Blanquerna. Vinc de l'escola ETP.Xavier.
Tinc 20 anys i durant gairebé tota la meva vida he volgut estudiar el que aquest any començo.
Per això tinc una sèrie de propòsis que m'agradria complir. Aquests són:
-Escriure al blog lo màxim possible, ja que sóc molt despistada i podria oblidar-me més d'una vegada. Per això intentaré fer-ho cada dia i d'aquesta manera compartir amb la resta del grup, així ens podrem ajudar els uns als altres.
-Vul aprovar el curs i que no em quedi cap mòdul pendent per així aconseguir el Grau el més aviat que pogui. El Grau i les assignatures que hi han en ell m'agraden molt, per això espero no fallar.
-Espero que no em costi adaptar-me a la Universtitat i a la manera de treballar, al principi potser serà una mica difícil, pero poc a poc millorarem.
Aquests són els compromisos que em venen ara al cap, segurament n´hi haran més que ja aniré afegint.

Tot quedarà reflectit en el bloc. Un bloc és un diari interactiu, és un igual que un de mà. Té un autor, té datacions, publicacions escrites, etc.
Té una fàcil utilització i consisteix en anar posant noves entrades amb diferents informacions. Al principi ha d'haver-hi un títol i al final una etiqueta, que quedarà reflectida  la aprt dreta de la pàgina. L'etiquesta ha de portar una mena de títol de que es refereix el tema. Això servirà a l'hora de tenir una búsqueda més ràpida pels lectors.