jueves, 2 de diciembre de 2010

JClic

A continuació trobareu l'activitat realitzada amb el programa JClic.



Jclic és un programa que deriva de l'antic Clic. És un programa que consisteix en crear o realitzar activitats.
Per usar-lo:
-Crear carpeta a l'ordinador per guardar tot el necessari per l'activitat.
-Obrir finestra de Projecte.
-Obrir arxiu i dins d'aquest Nou Projecte (amb nom senzill i sense puntuació).
-Tot quedarà guardat en un arxiu zip.
-Obrir pestanya mediateca (inserir imatges).
-A cotinuació obrir la pestanya d'activitats i aquí definim el tipus d'activitat.
-Aleshores se'ns obren més finestres amb opcions.
-Les opcions són de temps, nombre, d'intents, etc.
-Podem posar missatges al llarg de l'activitat (Fes l'activitat, Molt bé...)
-Realitzem i editem la forma que volem que tingui l'activitat.
-Podem veure la vista prèvia a la finestra Plafó.
-Quan tinguem acabada l'activitat se'ns obrirà en zip, perquè això no passi hem d'anar a JClic, a Author i aquó obrir el nostre fitxer.


Es pot penjar al Bloc de diferents maneres:
-Vídeo: Youtube.
-PDF: Google Docs.
-Word: Google Docs.
-JClic: desde la web.

Jo ho he penjat:
Per penjar al blog el joc de JClic, primer s'ha de penjar a una carpeta de la web (Blanquerna) i a continuació posar una plantilla de codi embed. A la plantilla s'ha d'afegir el nom de la carpeta per tal de que sorti. La nova entrada s'ha de crear en edició HTML.

Desembre

DESEMBRE:

DIJOUS 2 DE DESEMBRE:
Avui a classe hem realitzat una sèrie d'activitats mitjançant JClic:
-Esquema de les activitats.
-Crear carpeta.
-Adaptar elements de base.
-Crear JClic
-Penjar l'arxiu
-Penjar l'arxiu al blog.

Realitzarem quatre activitats:
-Trenca closques gràfic.
-Trenca colsques de frases.
-Associació text-text.
-Assocació text-imatge.

A la web del Clic ho trobem tot ben explicat.

DIJOUS 9 DE DESEMBRE:
Avui a classe, només començar hem hagut de realitzar una valoració del professor de l'assignatura. Consistia en un full amb les preguntes i un altre per les respostes.

A continuació els professor ens ha ensenyat una guia de l'examen que realitzarem el 13 de gener de 2011, per tal d'anar preparant-nos.
També ens ha dit que ha creat una carpeta al Blink, dins del Mòdul i dins de fòrum per tal d'estudiar. Es tracta d'un fòrum per preguntar i respondre dubtes, o preguntes que creiem que poden sortir a l'examen, etc.

DIJOUS 16 DE DESEMBRE:
Avui a classe hi ha ahagut la presentació dels nostres treballs col·laboratius. La pàgina del treball del meu grup és: http://internet-espaidepublicacio.wikispaces.com/

jueves, 25 de noviembre de 2010

Metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador

És un altre article del Bloc del professor. Té aquest link:
http://blink2k4.blanquerna.url.edu/inici.aspx

L'ordinador com a tutor té uns links, el més interessant és la Doctora Xinxeta, són diversos jocs per a nens.
http://www.xinxeta.com/xinxetaframes.htm 

Els simuladors són una evolució dels sistemes tutorials. Permeten un aprenentatge per descobertasemblant al que es produeix en els micromons de Papert però d'una forma molt més acotada ja que sónsistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous. El grau dellibertat de l'usuari és més limitat que en el cas del Logo.
L'usuari pot interactuar amb el sistema dibuixant objectes que seguiran un moviment natural seguint la llei de la gravetat. Aquest programa es pot descarregar des del web.
Un altre exemple, més senzill, es pot veure a la Doctora xinxeta. La interacció amb el sistema fa que el nen aprengui les condicions que afavoreixen el creixement d'una planta.
Les simulacions fomenten la reflexió i l'acció en un entorn acotat però tenen el perill de simplificar en excés els sistemes reals.. Aquest problema es fa més evident quan es pretenen simular sistemes de relació social. Les simulacions, en aquests casos, poden donar lloc a interpretacions del món real greument errònies.

Metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne

Aquest és un altre article del Bloc de professor on hi ha una explicació de l'ordinador, en comptes de com a professor, com alumne.
Té el següent link: http://blink2k4.blanquerna.url.edu/inici.aspx. Bàsicament ens diu que és l'alumne el que controla l'ordinador i no a l'inrevés, amb l'ordinador s'assoleixen els mateixos conceptes.

Aquesta és una visió de l'ús educatiu de l'ordinador centrat en l'alumne. Ell és qui controla la màquina i no a l'inrevés.
Papert, a finals dels anys 60, va ser un dels principals teòrics d'aquesta concepció; va proposar la realització d'experiències d'aprenentatge "poderoses". Va crear el concepte micromon on l'alumne construeix idees a partir de la seva activitat exploratòria en un ambient d'aprenentatge per descoberta seguint un procés reflexiu i actiu; és ell qui "ensenya", donant instruccions a l'ordinador per indicar-li les tasques que ha de fer.
El llenguatge de programació Logo i l'objecte gràfic anomenat tortuga seria un exemple de micromon on el nen pot desenvolupar estratègies de resolució de problemes.
Papert, com Piaget, resalta la importància dels processos de descoberta i parteix de que ensenyar prematurament impedeix que el nen descobreixi, inventi i construeixi. El mestre, segons aquest model, quedaria relegat a un segon pla.
Investigacions posteriors sobre la possibilitat de transferir les habilitats per resoldre problemes Logo a altres àrees han posat en qüestió alguns aspectes de les idees postulades per Paper. En concret, s'ha qüestionat quel'aprenentatge totalment autònom per descoberta sigui la millor opció.
Entre dos extrems: el més tradicional en el que el mestre ensenya tot el que el nen ha d'aprendre o bé a l'extrem oposat on el nen explora en solitari per aprendre el que vol saber, hi ha un altre camí en el que elmestre té un paper de recolzament de l'aprenentatge. Parlaríem d'una descoberta guiada . El paper del mestre seria doncs el de seguir el procés de treball del nen i, quan ho consideri oportú, plantejar preguntes que serveixin de guia a la reflexió del nen.
Una evolució del llenguatge Logo és Scratch. Imagina, programa i comparteix.
Aquest és un nou llenguate de programació creat al MIT (Massachusetts Institute of Technology) amb el que es poden crear amb molta facilitat, històries, jocs interactius, dibuixos... i compartir-los a través de la Xarxa des de l'espai web del MIT. Aquesta darrera opció, la publicació dels projectes Scratch a la Xarxa permet crear comunitats virtuals on els creadors i els visitant poden intercanviar idees i, per tant, podem parlar de Scratch com un programa 2.0.

martes, 23 de noviembre de 2010

Metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor

Aquest és un article que trobem dins del Bloc del professor. És el següent: http://blink2k4.blanquerna.url.edu/inici.aspx

Ens parla de tenir el ordinador com a tutor, tal i com indica el títol, aquest procès senzillament consisteix en que el ordinador incia els alumnes en el temari, els alumnes responen i realitzen activitats i el professor les avalúa.

En aquesta metàfora es fa referència al programari que reprodueix el model tradicional d'ensenyament-aprenentatge. L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge realitzat per l'estudiant.
Als anys 50 es parlava de que les "màquines d'ensenyar". Aquestes podien instruir l'alumne fins al punt de fer-se càrrec totalment de l'activitat del docent. La psicologia dominant en aquells anys era el conductisme.. Aquestes màquines no varen tenir gaire èxit però amb l'aparició dels microordinadors es va reprendre la idea de fer programes que funcionessin com a tutors.
L'interès que té aquesta utilització tutorial de l'ordinador es troba en la capacitat que té la màquina per reproduir alguns aspectes de la relació entre el docent i l'alumne. Es pot establir un cert paral·lelisme entre el funcionament d'alguns programes informàtics i la modalitat d'interacció a classe caracteritzada per la seqüència:
iniciació (docent) - resposta (alumne) - avaluació (professor)
Aquest tipus d'interacció també es pot donar entre un alumne i un ordinador:
l'ordinador inicia, l'alumne respon i l'ordinador avalua; a continuació l'ordinador inicia un nou cicle
En la creació de programes tutorials es té present d'una banda la individualització del procés d'aprenentatge i la formulació de preguntes "a mida" i, d'una altra, la presentació d'informació significativaque ajudi l'alumne a avançar.
Pel que fa a la individualització, cal dir que no és fàcil que un programa informàtic detecti de forma "intel·ligent" el tipus d'error comés per l'alumne i les seves necessitats concretes així que en molts casos aquesta decisió la pren el mateix alumne, escollint quin considera que és el seu nivell de coneixements. De fet, els programes que menys es fan servir a l'escola són els sistemes tutorials intel·ligents i els més emprats són elsanomenats programes d'exercici i pràctica.
Un exemple d'aquest tipus de programa seria Entrena't per llegir o bé les activitats de JClic.

jueves, 11 de noviembre de 2010

Gliffy

És un programa que serveix per fer fluxogrames.

Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb l'ordinador

Aquest fragment es troba al Bloc de l'assignatura, aquí trobem un enllaç que ens porta directament al document sobre l'aprenentatge. http://blink2k4.blanquerna.url.edu/inici.aspx

L'aprenentatge virtual és la manera d'accedir al coneixement mitjançant [les noves tecnologies] de la informació i la comunicació (TIC). El que ve a significar no és completament nou, sinó una aplicació més de les TIC (sobretot Internet i el web) a dues coses que ja existien per separat i tendeixen cada dia més a fusionar-se: l'ensenyament a distància i l'ensenyament assistit per ordinador (EAO). Dins d'aquestes tecnologies estarien Internet, el multimedia o els simuladors. D'aquesta manera, s'aconsegueix tenir un alt nivell d'accessibilitat i fa desaparèixer qualsevol barrera espai-temporal i, com a conseqüència, pot fer arribar els continguts a molta més gent.

miércoles, 10 de noviembre de 2010

Treball Mòdul 1 (COED i TIC)

A continuació trobareu el Power Point del treball que vem exposar la Judith Serra i jo dilluns passat. Esperem que us hagi agradat.

El Power Point l'hem pogut penjar mitjançant: http://www.slideshare.net/



SLIDESHARE: és un lloc web que permet penjar Power Points i aleshores poder obtenir el codi embed i penjar-los a la web.

lunes, 8 de noviembre de 2010

Cançó de Música (Pel matí)

Aquesta cançó ha sigut un treball de Música. Aquesta cançó ha sigut creada per mi, tant la música com la lletra, aquí ús la deixo.
La cançó ha estat creada mitjançant el programa: http://www.noteflight.com/

jueves, 4 de noviembre de 2010

Vídeo Conseller d'Educació (Ernest Maragall)

A continuació trobareu un vídeo molt interessant sobre el fracàs escolar, en el que el Conseller d'Educació, Ernest Maragall, és entrevistat per TV3 (Televisió de catalunya).
En aquest vídeo es parla plenament del fracàs escolar a Catalunya i per tant, fa referència i va lligat amb el nostre Treball del Mòdul 1 de COED i TIC.





http://www.tv3.cat/videos/1174549/El-fracas-escolar-a-Catalunya

Fluxogrames (Gliffy)

Els fluxogrames serveixen per representar procediments encaminats a resoldre una tasca.
A continuació hi ha una pràctica que es pot visualitzar:
En els fluxogrames les figures representen inici o final, accions o passos i decissions a prendre. Cada figura té algun significat.

REPRESENTACIÓ:
  • Rodona: Inici i final de l'acció.
  • Rectangle: Instruccions o passos a seguir.
  • Rombo: Indica les decissions preses.
Per a poder treballar amb fluxogrames ens em introduït i inscrit a la pàgina web de http://www.gliffy.com/. A través d'aquesta pàgina és fàcil treballar ja que et dóna molta facilitat.
Un cop realitzat el fluxograma l'he guardat , he adquirit el codi embed per tal de penjar-lo al blog. El trobareu a continuació:

miércoles, 3 de noviembre de 2010

NOVEMBRE:

DIJOUS 4 DE NOVEMBRE:
Avui no ha pogut assistir el professor a classe i ens ha deixat uns deures de fluxogrames que hi hauran a continuació, realitzats mitjançant http://www.gliffy.com/

DIJOUS 11 DE NOVEMBRE:
Avui a classe em repassat tot el que hem estudiat al llarg del semestre i el que ens queda. Hem fet una mena de repàs. Més tard em ensenyat els fluxogrames realitzats en la sessió passada mitjançant el programa Gliffy. Aquests fluxogrames estan penjats al nostre Bloc. A continuació em llegit un article dins del Bloc de l'assignatura sobre la conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb l'ordinador.
Finalitzant la classe em entrat a http://www.edu365.cat/ i hem visualitzat una sèrie de vídeos on s'estudia mitjançant un ordinador, l'ordinador com a tutor que ens ensenya i avalua. Aquest pot ser un bon recurs per treballar a casa i per ampliar la informació.

DIJOUS 19 DE NOVEMBRE:
No hi ha hagut classe a causa de la setmana extraordinària.

DIJOUS 25 DE NOVEMBRE:
Avui a classe em continuant tractant el tema de l'ordinador com a tutor. A la classe anterior vem llegir escrits dede boc del professor on es tractava aquest tema. Hi trobem una sèrie d'exercicis per a diferents tipus d'alumnes: Parvulari, Primària, ESO...
Em de trobar exemples de Professor com a tutor i per parelles sortir a explicar-ho a la resta del grup. Un explicarà l'exercici i l'altre el realitzarà mitjançant una pissarra digital o PDI (Pissarra Digital Interactiva).
A continuació em llegit un article del Bloc de professor on hi ha diversos. Ja tenim llegits l'ordonador com a tutor i ara llegirem l'ordinador com a alumne. Els articles es troben a l'etiqueta de l'Aprenentatge amb l'ordinador.
Em probat el programa WinLogo, hem après com funciona i perquè funciona.
És una tortuga amb la que podem fer figures geomètriques. Consisteix en una tortuga que tu la mous per la pantalla creant la figura geomètrica que volguis i d'altres animancions.
Més tard em llegit un altre article dins de la mateixa etiqueta del Bloc de professor, anomenada l'ordinador com a simulador.

viernes, 29 de octubre de 2010

Cmap Tools

Cmap Tools és un programari de plataforma de creació i edició de mapes conceptuals per mitjà d'unes aplicacions escrites en Java. Permet tant el treball local individual, com a Internet. Possibilita la navegació pels mapes realitzats. Té una interfície senzilla i fàcil d'utilitzar. Està disponible en català.
Ens ofereix moltes plantilles llestes per a usar i força objectes: figures geomètriques, molts tipus de fletxes, estrelles ... encara que permet, també, pujar imatges des del nostre ordinador. Es poden fer diversos mapes alhora que es col·loquen en diferents pestanyes. Permet convidar col·laboradors, afegir comentaris i enviar el mapa per correu. D’altra banda, es pot exportar com a imatge o PDF per desar-lo al nostre ordinador.

Aquí hi ha el Mapa conceptual que vem realitzar a classe.



Per penjar un mapa conceptual al Bloc s'ha de guardar com a imatge primer i afegir-lo després.


El mapa conceptual representa el següent:
El Dinar de Nadal

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el sopar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.

En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.

La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.

El dinar comença puntualment a les dues del migdia i acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.

jueves, 28 de octubre de 2010

Biografia Eulàlia Bosch

Eulàlia Bosch va néixer a Barcelona l’any 1949. És llicenciada en Filosofia (Universitat de Barcelona,1971) i en Història (Universitat Autònoma de Barcelona,1976). Té un llarg recorregut en l’àmbit d’educació. Destaca com a professora de Filosofia, directora i fundadora de serveis educatius i comissària d'exposicions.
Eulàlia Bosch és educadora de Filosofia, fundadora i ex-directora de l’Institut d’Investigació per a l’Ensenyament de Filosofia (IREF) d’Espanya i autora dels llibres El plaer de mirar (1998) i Educació i vida quotidiana (2003). També entre 19951998 va ser responsable del Servei Educatiu del Museu d’Art Contemporani de Barcelona i ha treballat com a comissària de diferents exposicions com per exemple Criatures misterioses, La capsa màgica, Veure la llum i T’envio aquest vermell cadmio. Actualment és assessora en temes d’art i exposicions, creadora de programes d’art i educació, comissària d’exposicions, professora de filosofia i sòcia fundadora de Gao lletres S.L.
Eulàlia Bosch, a part de totes actes activitats que duu a terme, sempre ha tingut un objectiu per a treballar la relació entre les institucions educatives i la vida cultural de les ciutats. És de la opinió que les escoles han de fer reflexionar a la ciutadania en l'anàlisi del propi territori, que hem de conèixer la nostra ciutat, cal que els educadors i educadores tinguin eines per explicar-la ja que les escoles tenen un gran protagonisme a les ciutats. Bosch posava com a exemple: "el trànsit es gestiona tot depenent de les entrades i sortides de les escoles"; una mostra evident de què "no es pot separar com es construeix la ciutat de com la vivim".

miércoles, 27 de octubre de 2010

Softonic

SOFTONIC: és una empresa fundada per Tomás Diago a inicis de 1997 a Cerdanyola del Vallès, que pertany al Grup Intercom. És coneguda per la pàgina web que gestiona, dedicada a la descàrrega de programari per a diferents plataformes.
El nom inicial de l'empresa era Shareware Intercom, i canvià a Softonic l'any 2000. El 2002 va tenir beneficis per primera vegada.
L'empresa té 175 treballadors, seu central a Barcelona des del 2008, i oficines a Tokio, Shanghai, San Francisco i Madrid. Actualment és el segon portal de descarregues de software del món i el primer d'Europa. Està disponible en idioma castellà, alemany, anglès, francès, italià, portuguès, brasiler, xinès, polonès, holandès i japonès.

Open Office

OPEN OFFICE: Pròpiament denominat OpenOffice.org, és un projecte comunitari per crear una paquet ofimàtic basada en codi obert (amb llicència LGPL), procedent d'una versió antiga de StarOffice de Sun Microsystems. Actualment la marca és propietat de l'empresa de programari Oracle.

FireFox

FIREFOX: El Mozilla Firefox (oficialment abreujat com Fx o fx i popularment abreujat com FF) és un navegador web lliure desenvolupat a partir del projecte Mozilla. L'objectiu del Firefox és desenvolupar un Mozilla més petit, lleuger i ràpid mitjançant l'extracció i redisseny del component de navegador de la suite de programari Mozilla.

Audacity

Audacity és un programa multiplataforma de gravació i edició d'àudio, fàcil d'usar i lliure. La part gràfica ha estat feta amb la llibreria wxWidgets.
OCTUBRE:

DILLUNS 4 D’OCTUBRE:

Avui a classe hem comentat un article molt interessant anomenat VÍDEO Y EDUCACION, en el qual es parlava de que els éssers humans tenim dos hemisferis al cervell que controlen diferents aspectes del cos humà i de les sensacions que vivim i sentim, és a dir, la part esquerra del cervell és la que controla el costat dret del cos i en aquesta és regeixen les funcions lligades al llenguatge, és l’hemisferi amb més sensibilitat per lo que és visual.

Per altre banda, en l’hemisferi dret del cervell que controla el costat esquerra del cos regeixen més les funcions lligades al reconeixement de les persones, de les cares, és a dir les funcions espacials no verbals, és l’hemisferi amb més sensibilitat per tot el que és acústic, artístic, emocional i intuïtiu.

L’article ens explica que l’hemisferi esquerra és treballa molt més a l’escola que no pas l’hemisferi dret. El dret és treballa molt més al carrer o a casa. El llenguatge escrit serveix per transmetre conceptes, en canvi, els gestos transmeten emocions.

Tot seguit hem vist dos vídeos per diferenciar aquests dos conceptes. Primer de tot hem vist un vídeo que és titula: “Breu historia de Catalunya” en el qual ens explicava a través d’una veu gravada i d’unes imatges la historia de Catalunya.

Després vam veure un altre vídeo “Dinner for two” sense llenguatge verbal, només imatges que transmetien emocions. Un vídeo motivador en el qual les imatges i la musica reforçaven les emocions.

I per últim vam veure les diferencies entre llegir un poema en un Power Point o escoltar-lo llegit per un altre amb una imatge de suport i sons audiovisuals al Power Point. Les conclusions que hem estret són que el Power Point és molt més interessant si afegim emocions a través de sons o imatges significatives que no pas llegint el Power Point sense cap efecte visual o auditiu.

DIJOUS 7 D’OCTUBRE:

Durant la classe d’avui hem estat comentant un article sobre l’ús del Power Point, els seus avantatges i inconvenients i les diferents maneres d’utilitzar-lo.

Tot seguit, hem aprés a utilitzar un programa per crear i editar presentacions online. Hi podem accedir a través de la pàgina web: www.prezi.com. Per poder treballar amb aquest programa, ens hem de crear una compte (sign up now) i tot seguit emplenar el formulari on et demanen si el vols gratuït, si seran usos acadèmics i per concloure et demanen un E-mail per poder-te enviar l’enllaç per poder començar a treballar-hi.

El Prezi és bastant senzill d’utilitzar, primer de tot hem d’anar a new prezi, hem de dir quin títol hi posarem i fer una descripció del treball. Tot seguit hi veurem diferents opcions a partir de les quals podrem fer una presentació, podrem escriure o afegir fotos, podrem enllaçar les diferents diapositives, podem canviar el fons de la presentació, enquadrar o ressaltar paraules clau... Un cop acabada la presentació, aquesta és guarda sola.

DIJOUS 14 D’OCTUBRE:

Durant la classe d’avui, hem aprés a utilitzar un nou programa per editar fotografies, el GIMP. El professor ens ha ensenyat a escalar una fotografia, a retallar-la i a modificar-la, és a dir, fer desaparèixer objectes que hi havien a la fotografia. Aquest programa té moltes funcions però es bastant senzill d’utilitzar.

Tot seguit, hem aprés a modificar un vídeo, en Jordi Simón ens ha proporcionat un vídeo fet per ell mateix de la universitat Blanquerna i una cançó que hi havíem d’afegir.
Hem modificat el vídeo original a través del programa Windows Live Movie Maker, primer de tot hem hagut de triar fragments del vídeo i ajuntar-los. També podíem afegir efectes visuals i animacions per donar un toc més personal a l nostre vídeo i per concloure havíem de guardar-lo en definició estàndard.

Per poder penjar el vídeo al blog, vam haver de pujar-lo a www.YouTube.com , després d’obrir-nos una compte i copiar l’enllaç al blog, és a dir, embedir-lo.

DIJOUS 21 D’OCTUBRE:

Durant la classe d’avui, hem aprés a utilitzar l’Audacity, un programa de gravació i edició d’audició. És un programa senzill d’utilitzar i a més a més lliure.

A partir d’una cançó i d’un programa de radio proporcionat per en Jordi Simón, hem hagut de crear la nostre pròpia audició, hem hagut de fragmentar tant la cançó com el programa de radio i a partir dels dos, crear la nostre pròpia cançó que havia de durar un minut.

DILLUNS 25 D’OCTUBRE:

Avui la classe ha començat amb preguntes que podrien sortir a l’examen i que tenen a veure amb la nostre manera d’elaborar el blog, o amb tota la part teòrica que hem vist fins ara. Com per exemple, què és el codi font, per a què s’utilitza el word o què és el sistema operatiu.
Tot seguit hem llegit un document que ens explicava que era un programari lliure i les seves diferencies amb el programari convencional. També ens explicava els diferents tipus de programari que existeixen com per exemple, el programari de prova, el programari convencional, el programari comercial o bé el programari de codi obert. En Jordi Simón ens ha fet preguntes sobre el tema i ha resolt els nostres dubtes.
Després, el professor ens ha mostrat un “tutorial” de un nou programa “Google docs” i ens ha demanat que féssim grups de 5 persones, anéssim al “Google docs” i féssim una presentació per demostrar que sabíem com funciona a partir d’un tema de lliure elecció.

DIJOUS 29 D'OCTUBRE:
Em parlat sobre els Prezis amb metàfores visual. Que es realitzen mitjançant símbols.
Però la major part de la classe l'ha ocupat la creació d'un mapa conceptual, realitzat mitjançant el programa Cmap Tools.
CMAP TOOLS:
Cmap Tools és un programari multiplataforma de creació i edició de mapes conceptualsper mitjà d'unes aplicacions escrites en Java. Permet tant el treball local individual, com a Internet. Possibilita la navegació pels mapes realitzats. Té una interfície senzilla i fàcil d'utilitzar. Està disponible en català.
Ens ofereix moltes plantilles llestes per a usar i força objectes: figures geomètriques, molts tipus de fletxes, estrelles ... encara que permet, també, pujar imatges des del nostre ordinador. Es poden fer diversos mapes alhora que es col·loquen en diferents pestanyes. Permet convidar col·laboradors, afegir comentaris i enviar el mapa per correu. D’altra banda, es pot exportar com a imatge o PDF per desar-lo al nostre ordinador.
Per afegir-ho al bloc és molt senzill ja que s'inserta com una imatge.
Ens em de crear una compte i a partir d'aquí ja el podem usar.

martes, 26 de octubre de 2010

De dintre d'una poma

Aquesta és la nostre primera partitura de Música, realitzada amb noteflight (http://www.noteflight.com/). És un programa molt senzill que ens permet guardar cançons creades per nosaltres, amb les seves notes musicals i la seva lletra.
En aquest cas em realitzat la cançó anomenada "De dintre d'una poma".




lunes, 25 de octubre de 2010

Google docs

Google Docs és un processador de textos i un editor de fulls de càlcul, permet també realitzar enquestres i formularis. La pàgina per entrar-hi és: https://docs.google.com/?pli=1&authuser=0#all


PRÀCTICA DE GOOGLE DOCS:

PART DESCRIPTIVA DEL TREBALL:
1.Formem un grup de sis persones i escollim un tema per treballar amb Google Docs.
2.Un dels membres del grup crea un document de text a Google Docs i el comparteix amb els altres membres del grup.
3.Cada membre busca informació sobre un païs, en aquest cas. Creem el document de text entre tots.
4.Un dels membres del grup crea una presentació de diapositives i el comparteix amb els altres membres del grup.
5.Cada membre s'encarrega d'una diapostiva.
6.Un dels membres del grup crea un full de càlcul i hi insereix un formulari de tres preguntes relacionades amb la presentació ja acabada.
7.Un cop acabat el formulari, el membre del grup que l'ha creat l'envia a tots els membres (ell inclòs).
8.Tots obren el correu Gmail, contesten el formulari i l'envien.
9.Les respostes del formulari apareixen reflectides en el full de càlcul.
10.Seguidament, el full de càlcul es comparteix entre tots.
11.Finalment, tant el document com la presentació i el full de càlcul es publiquen a la web i així es pot copiar l'enllaç al blog.

REFPLEXIÓ DEL TREBALL DE GOOGLE DOCS:
És un programa gratuït per crear documents en línia amb la possibilitat de col·laborar en grup. Conté un processador de textos, un full de càlcul, un programa de presentació bàsic i un editor de formularis destinats a enquestes.
Google Docs ha sigut un treball que ens ha portat temps de creació, el vem començar a classe però després d'uns quants dies de treball l'hem acabat.
Amb aquest programa es poden fer enquestes  formularis...
Tot això ho em après amb Google Docs.


PART PRÀCTICA DE GOOGLE DOCS:

INFORMACIÓ:



DIAPOSITIVES:



FULL DE CÀLCUL:

Programari lliure: idees i conceptes

Programari lliure:
Programes amb seqüències d'instruccions que el processador llegeix. Té accès al codi font.
-Codi font: aplicació informàtica, està format per expressions complexes. Perquè es poguin entendre les instruccions es crearà un codi executable.
El codi font no és imprescindible.
El codi executable és la traducció del codi font a instruccions bàsiques.

Programari convencional:
Limita la possibilitat de detectar i corregir etapes de programació, modificacions, traduïr...
Exemples de programes convencionals:
-Programari gratuït: (freeware) Programes que es poden fer servir gratuïtament.
-Programari de prova: (shareware) Es poden provar però demanen pagament.
-Programari convencional: requereixen un pagament previ.

Programari de codi obert:
Ofereix la possibilitat d'accedir al codi font. Un exemple seria:
-Open Source Iniciative: organització sense ànim de lucre que defineix i fomenta l'ús d'aquest tipus de programari.

Programari lliure (free software):
Es planteja les repercusions ètiques i socials derivades de l'adopció d'un model d'ús determinat.
El fundador va ser: Richard Stallman. Aquest també va cerar el moviment GNU.
Aquest programari garanteix quatre llibertats:
-Usar-lo amb qualsevol finalitat.
-Estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres finalitats.
-Reedistribruïr-lo a tercers.
-Introduïr-hi millores i fer-les públiques.

Els projectes estan desenvolupats per programadors que es dediquen a dissenyar i crear aplicacions.
Exemple: Sourforce

El programari ha desenvolupat programes com:
-Fire Fox: navegador de pàgines web.
-Open Office: es crean presentacions.

Flickr

Flickr és un lloc web per a organitzar fotografies digitals que funciona com una xarxa social. Va ser desenvolupat per Ludicorp, una empresa fundada el 2002 a Vancouver, Canadà. El març del 2005, Flickr i Ludicorp foren comprades per Yahoo!
És un servei molt utilitzat pels usuaris de blocs com a dipòsit de fotos.

Flickr consisteix en penjar o veure una sèrie de fotografies. La persona que les cedeix pot escollir tenir el drtes reservats o no.

Joan Amades

-JOAN AMADES:

Joan Amades i Gelats (Barcelona, 23 de juliol de 1890 - Barcelona, 17 de gener de 1959), fou un destacat etnòleg i folklorista català. De formació autodidacta, va treballar a l'Arxiu Municipal d'Història de Barcelona i al Museu d'Indústries i Arts Populars de la mateixa ciutat. Col·laborà amb la UNESCO a partir de 1956.

Fou també un destacat promotor de l'esperanto, essent uns dels fundadors de la secció d'esperanto de l'Ateneu Enciclopèdic Popular (1906) i de la Federació Catalana d'Esperantistes (1910), entitat que presidí a començaments dels anys 1920. En aquesta llengua publicà una desena de revistes i monografies, entre les que destaca La kataluna popolkanto ("La cançó popular catalana", 1925) i la seva contribució a la Kataluna Antologio ("Antologia catalana", 1925), també sobre el cançoner popular català.

Dins la seva gran obra, destaca el Costumari Català, obra cabdal en l'estudi de la cultura popular catalana.

-TÍTOLS DESTACATS:
-Les diades populars catalanes (1932-1949)
-Les cent millors cançons populars de Nadal (1949)
-Refranyer català comentat (1951)
-Les cent millors rondalles populars (1953)
-Costumari Català (1950-1956)
-Guia de les festes tradicionals de Catalunya. Itinerari per tot l´any (1958)


http://www.wikipedia.com/

jueves, 21 de octubre de 2010

SETEMBRE:

DIJOUS 9 DE SETEMBRE:
Primer dia de Gtic, Gestió de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, és una matèria destinada a la gestió de la informàtica i de les noves tecnologies.

Durant la classe d’avui, hem creat una compte Gmail a www.gmail.com, i tot seguit hem creat un blog a www.blogger.com.

El blog ens servirà per enriquir els nostres coneixements i compartir-los amb els companys i professors. Dins d’aquest blog hi trobarem els nostres treballs, exercicis , els resums dels articles o llibres llegits a casa o a l’aula, el diari de seguiment d’aquesta matèria, noticies relacionades amb la matèria o amb l’educació. També hi trobarem les nostres reflexions, els nostres apunts, i tot el que creiem convenient.
Em creat també la nostre primera entrada al blog: presentació nostre i declaració de propòsits pel nou curs.

Per altre banda també hem hagut de llegir un seguit de pautes relacionades amb la matèria i explicar quines eren les que no sabíem fer.

I per últim hem hagut d’embedir un vídeo, un tutorial del “Delicious” i fer un resum on explicàvem què és i per a què serveix aquest programa.
Aquest programa és un servei de gestió d'adreces d'interès socials a través del web. Permet pujar a la xarxa les adreces d'interès, que clàssicament s'emmagatzemaven des del navegador localment a l'ordinador, de manera que són consultables a través d'Internet i no només en local.

I per últim, hem visualitzat un vídeo explicatiu en el qual s’explicava per a què serveixen els ordinadors, una breu historia i la seva evolució fins avui en dia.


DIJOUS 16 DE SETEMBRE:

Durant la classe d’avui hem iniciat el blog, hem parlat dels problemes que hem tingut per embedir el vídeo i de quina manera solucionar-ho.
Tot seguit hem hagut de crear grups de 4 persones per a dur a terme un treball col.laboratiu a través d’un blog o d’un wiki.

El wiki és un lloc web col•laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia.
Aquest l’hem creat a través de la web www.wikispace.com.

El nostre treball consistirà en buscar informació, dialogar i relacionar-la amb els continguts que haguem escollit, el nostre tractarà sobre: Internet com a espai de publicació individual o compartida.

També hem començat a llegir un llibre titulat: Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents. Aquest ens explica què és un blog, per a què serveix i les diferents utilitats que li podem donar en l’àmbit educatiu.
Durant la classe d’avui, hem visitat un lloc web molt interessant per a descarregar programes gratuïts: www.softcatalà.com.


DILLUNS 20 DE SETEMBRE:

Avui a classe hem parlat i comentat el llibre de blogs. El primer capítol ens explica que és un blog i de les seves implicacions socials i educatives. També parla de la blogosfera, de les seves característiques, de l’estructura que comporta i ens desglossa els diferents parts que té. El segon capítol parla de les diferents classes de blogs que existeixen i de quina manera els podem utilitzar. El tercer capítol parla de com crear un blog, de les seves característiques generals i dels diferents tipus de blogs que existeixen amb les seves característiques, els seus tutorials i els diferents recursos que podem emprar.

Audio

A classe em treballat amb un programa anomenat Audicity, és un programa lliure que serveix per grabar i editar so.
Podem trobar més informació a: http://gestioinformacio.blogspot.com/2008/03/edicio-d.html

Per usar Audacity has de tenir diferents sons i mesclar-los. El programa disposa d'infintes eines com copiar, pegar, silencis, fònding inicial, final, etc.

A continuació trobareu un exemple:





Per acabar el treball ho he penjat al Blog mitjançant una pàgina anomenada http://www.goear.com/, m'he creat una conte i he penjat allà la cançó. A continuació he penjat a la pàgina la cançó i d'aquí he pogut treure el codi embed i penjar-ho al Blog am edició HTML.
Goear és un lloc web que permet als seus usuaris posar-hi sons. A partir d'aquest moment estan a la web.

Per guardar la cançó: Si volem exportar al format MP3 haurem de descarregar el codificador LAME i desar-lo al nostre ordinador (normalment a la carpeta de l'Audacity). Caldrà també especificar (Edició-Preferències-Fitxers de so) la ubicació del fitxer d'exportació a MP3 (lame_enc.dll).

Softcatalà

Softcatalà és una associació sense ànim de lucre, l'objectiu bàsic de la qual és fomentar l'ús del català a la informàtica, Internet i les noves tecnologies. Softcatalà està formada per estudiants, professionals i usuaris que abasten els camps propis d'una organització d'aquestes característiques: enginyers informàtics, filòlegs, dissenyadors i traductors que fan aquesta feina d'una manera desinteressada.

Els membres de Softcatalà comparteixen en el seu quefer diari els principis següents:
-Transparència.
-Obertura.
-Meritocràcia.
-Independència.
-Excel·lència.
-Unitat de la llengua catalana.



http://www.softcatala.org/

lunes, 18 de octubre de 2010

Vídeo

El vídeo el vam realitzar a classe, consistía en tallar imatges que sobraven, posar la música, etc. Utilitzant un programa de Microsoft Life, bastant senzill d'utilitzar.
Per poder penjar-lo al Blog, primer l'haviem de penjar a Youtube (http://www.youtube.com/) i més tard embair-lo al nostre Blog utilitzant el codi que ens donaven i posar edició HTML.
Youtube és un lloc web que permet penjar videos als seus usuaris i visualitzar-los tothom amb conexió a Internet.
El vídeo ha estat modificat mitjançant un programa anomenat Micorsoft Live Movie Maker que serveix per tallar imatges, afegir so, posar títols...






El programa usat és el Movie Maker, a continuació hi ha una bona explicació del seu ús.

-Obrir el programa.
-Un panel a l'esquerra indica el que podem fer.
-Obrim el video que volem modificar.
-Tallar fragments que no volem.
-Per eliminar fragments hem de  clicar botó dret i eliminar.
-Es poden posar animacions entre cada fragment.
-Per fer-ho hem d'anar a Menú de animaciones i a transicions.
-També es poden afegir frases, per fer-ho s'ha d'anar a Menú principal i a agregar título.
-Es pot introduïr música al vídeo.
-Per fer-ho has d'anar a Menú principal i a agregar música.
-Si el vídeo té so per si sol se li ha de treure, es treu anant a Menú Principal i a mesclar so.
-Finalment s'ha de guardar el video. Per fer-ho s'ha d'anar a arxiu, a guardar película, a pantalla panoràmica (480 p.)
-Per més tard poder-ho penjar al blog el que s'ha de fer és penjar-lo al Youtube primer.

Youtube és un lloc web qe permet als usuaris veure o penjar videos. Primer s'ha de posar Subir video i a continuació afegir el video. Un cop guardat tohom el podrà visualitzar.

Foto (Gimp)

Per a poder penjar la foto al Blog has de retocar-la mitjançant el programa Gimp, que pots obtenir pel Softcatalà (http://www.softcatala.org/).
Les imatges les hem de penjar al blog, creant una entrada i posant edició HTML.

Aquesta primera imatge és l'original que medeix  3456 x 2304 i ocupa 1'42 MB.



En aquesta el que he fet ha sigut treure-hi un element que és el sabó que abans hi havia sobre la taula a baix del braç de la senyola que l'aixeca.



Aquesta imatge és la mateixa que la anterior però l'he escalat i ara fa 800 x 533 i això fa que pesi molt menys i ara ocupa 91'9 KB. Podem comprobar que la imatge es segueix veient bé igual que la anterior però hi trobariem la diferència si féssim un zoom, perquè aquesta imatge és veuria pixelada molt abans que la primera imatge en la qual hi podriem observar molts més detalls.




L'únic que he fet ha sigut retallar-la i deixar només una part de la imatge.



A continuació hi una explicació sobre l'ús del programa:
-Descarregar i instal.ar el programa al PC.
-Obrir el programa.
-Obrir la fotografia que es vol modificar.
-Seleccionar la fotografia.
-Clicar el botó de la dreta que diu obrir.
-Clicar la pestanya "Imatge", dins d'aquest clicar a la de "Escalar imatge".
-S'obra una finestra amb les mides de la foto.
-Posar les mides que li volguem donar o realitzar la activitat que calgui.
-Al costat hi ha una mena de cadena, s'ha de clicar. D'aquesta manera aconseguim redimensionar l'amplada i l'altura de la fotografia. (La imatge quedarà amb mides originals però reduïda).
-Guardar la imatge.
-Afegir-la al bloc obrint-la com a document.

Prezi

Per a poder utilitzar Prezi t'has de crear una compte a http://www.prezi.com/ i a partir d'aquí anar creant-lo utilitzant els elements que et proporcionen.
Per embaïr-lo al Blog has d'agafar el codi i crear una publicació amb edició HTML.
L'explicació sobre el què és i el seu funcionament ho trobem explicat en el següent Prezi. També hi trobem una metàfora audiovisual.






Les característiques més rellevants que diferencien Prezi del PowerPoint són les seguents:
* Pots realitzar presentacions.
* no tenen diapositives
* Té un espai ilimitat.
* Permet escriure idees clau.
* Simplifíca la creació de zooms.
* es poden utilitzar imatges i videos amb flash .
* Té pocs colors
* Altre gent pot veure la teva creació.

jueves, 14 de octubre de 2010

Els valors pedagògics segons Renée Fountain

Valors pedàgodics dels wikis segons Renée Fountain. Idees principals de Renée Fountain són:

-Els Wikis són democràtics: Permeten als usuaris crear i editar qualsevol pàgina en un lloc web.
 La immediatesa del procés d'edició del contingut, facilita als usuaris aportacions contínues al corpus textual del document wiki.

-La tecnologia Wiki promou l'escriptura.

-Els Wikis faciliten l'autoria distribuïda de documents públics

-Els Wikis amplifiquen la interacció: Amb els wikis és recuperen alguns dels trets del llenguatge oral i maximitzen els avantatges de la paraula escrita com la reflexió, la recensió, la publicació de resultats acumulatius.

-Els Wikis promouen la negociació.

-Els Wikis faciliten l'edició col·laborativa i oberta: Tot el que s'escriu és sotmès a escrutini constant de la comunitat.

-Els Wikis generen patrimoni cultural col·lectiu durable: escriure per a una audiència "real" és més motivador i comporta una major autoexigència.

-Els Wikis promouen el voluntariat: el professorat ha de buscar mecanismes per valorar i avaluar, qualitativament i quantitativa, les aportacions de l'alumnat en projectes.

-Els Wikis i l'anonimat responsable: L'anonimat, ha de ser utilitzat de forma responsable per preservar la privacitat.


Bibliografia:
la pedagogia de les wikis. Bloc de l'assignatura GTIC.

martes, 12 de octubre de 2010

Prezi

Em hagut de crear una compte a http://www.prezi.com/ per a poder crear els nostres propis prezi. A continuació hi haurà un prezi amb la explicació sobre el què és.

miércoles, 6 de octubre de 2010

Power Points.

Un problema antinc:
Ens trobem davant d'un problema ja que no s'ha solucionat la manera d'utilitzar les TIC. Tothom s'ha trobat inadequat.
L'objectiu actual és arribar a utilitzar els power points amb les seves avantatges i els seus inconvenients i psar algunes alternatives al seu ús.

L'ús tradicional, avantatges i inconvenients:
Podem distingir dos tipus d'us ens les presentacions. Un més tradiocional (més proper a les metodologies que consideren al professorcom la font del saber. Es tractaria de classes magistrals.
En aquest tipus de power point hi ha avantatges:
-L'alumne sempre té en pantalla una guia del que es diu.
-Permet incorporar imatges il·lustrades.
-Podem inserir tota mena d'elements multimedia.
-L'alumne té més facilitat per prendre apunts.
-Permet utilitzar una gran gama de colors.

Desvantatges:
-Massa informació en les diapositives.
-L'orador es dedica a llegir la pantalla.
-Els colors es col·loquen a la pantalla de manera indiscriminada.
-Hi pot haber abús d'elements multimedials.
-Ha d'haver bon sistema de projecció.
-Possiblitat de distracció amb les imatges.
-Tendència a incloïr massa contingut.
-Doble discrus a classe.

L'ús creatiu del Power Point. Com l'identifiquem?
Alguns d'aquests tret són:
-Presentacions que treballen en espais i momets que van més enllà de la situació formal.
-Presentacions que cerquen i provoquen la interacció pofessor/alumne o alumne/alumne.
-Incorporem elements propis del llenguatge audiovisual.
-Presentacions que faciliten la creació i l'aprenentatge cooperatiu.
-Presentacions que propicien l'estructuració, la síntesis i la refelxió dels continguts.
-No hi ha limitació de l'ús del programa Power Point.
-El Power Point dóna suport i potencia les metodologies que conscientment vulguem emprar a classe.

12 propostes d'ue creatiu i multimedial del Power Point:
-Crear una presentació amb una diapositiva centrak que contingués una miniatura de totes les fotos i que al clicar a sobre s'obris una diapositiva.
-Fer possible l'accés aleatori a qualsevol imatge o ampliació de manera que el mestre o orador pogués flexibilitzar.
-Crear un sac de melodies i sons.
-El programa també ens pot servir per crear material escrit.
-Crear una sèrie de diapositives amb preguntes i enllaços.
-Fer una sessió de repàs d'algun tema o de coneixements previs.
-Proposar als nostres alumnes clicar sobre el llorigó.
-Explicar tal fet històric en una presentació de Power Point.
-Construir esquemes.

Els Power Point es penjen a la web a través de http://www.slideshare.com/. A partir d'aquí s'obtè el codi embed.

Podríem distingir dos tipus de presentacions Power point. La primera més tradicional, més propera a les metodologíes que consideren el professor com a font del saber, com qui ha de transmetre coneixements de la millor manera possible i la segona, tindríem les concepcions de Piaget i el constructivisme passant per l'aprenantetge social, és a dir, una utilització més creativa.
Dins del que anomenem la utilització tradicional de les presentacions, podríem anomenar
els aventatges seguents:

* Una estructura que permet un discurs amb alta precisió.
* L'alumne sempre té una quia en la pantalla del temes claus.
* Permet incorporar imatges, crear esquemes per fer-ho més entenedor.
* L'alumne té més facilitat per apendre apunts.
* Permet utilitzar una gran varietat de colors i formes que clarifiquen els continguts.
* Presentacions que cerquen i provoquen la interacció professors-alumnes o alumnes- alumnes.
* Presentacions que incorporen elements propis del llenguatge audiovisual com un element que facilita l'expressió a classe.
* Presentacions que flexibilitzen el discurs de l'educador que faciliten la creació i l'aprenantatge cooperatiu i que propicien l'estructuració, la síntesi i la reflexió dels continguts.
* Capacitat que té el llenguatge audiovisual com a transmissor d'emocions.

Inconvenients:

* Estableixen un tipus de discurs transmissor i sequencial entre l'orador i el públic.
* La possibilitat de incloure massa informació a les diapositives.
* L'orador ja no explica sinó que llegeix.
* La utilització de colors de forma indiscriminada.
* L'abús dels elements multimadials.
* Una aula sempre a les fosques que provoca cansament.
* Córrer el risc d'afegir efectes d'animació que distreuen als alumnes.
* Establir el doble discurs: El de l'orador que explica i el de l'oient que va llegint.

martes, 5 de octubre de 2010

"Children see, children do" i "Propaganda sobre los peligros de internet"

1.









2.





Aquests vídeos pertanyen a l'assigantura de Seminari. Haviem de cercar dos vídeos que creiessim que eres educatius i que tenien una sèrie de valors.
Els meus vídeos s'anomenen:
1. Children see, children do.
2. Propaganda sobre los peligros de Internet.

lunes, 4 de octubre de 2010

La tercera ola

Alvin Toffer utiliza la metàfora de les ones que choquen entre sí. Consideren que la primera ona comença cap a 8000 a.C va dominar en solitari la Terra fins a 1650-1750 d.C. A partir d'auqest moment, la primera ona va anar perdent importància a mida que en guanyava la segona. La civilització industrial va dominar aleshores el Planeta. L'últim punt d'inlfexió el trobem al 1955 als EUA, quan el nombre de treballadors de serveis va superar al d'obrers manuals. Tota la història mecànica de la humanitat es desenvolupa en els dos últims dies.
La tercera ona correspon, aproximadament, a las quatre o cinc últimes hores del últim dia de l'any. Estem a la cresta, amb la sensació de inseguretat, de tensió, de conflicte...
Vivim en una situació de canvi accelerat sense precedents en la història, ens falten arguments per entendre el que vivim, és un canvi radical.

El desfase dela escuela:
La nostre escola pertany  a la segona ona. Els medis de masses s'han convertit en el medi ambient en el que creixen les noves generacions. Els joves abandonen les aules sense una preparació per l'ús racional d'aquesta medis.
Molts professors creuen que es molt altel preu a pagar per el canvi, tant a nivell econòmic com social.

El miedo al cambio:
L'home sempre a tingut por al canvi.
S'acusa als medis audiovisuals de ser incapaços de substituïr als llibres. Els professors tenen por a les tecnologies audiovisuals ja que veuen en perill la cultura de la lletra.
L'escola ha perdut el tren de la història, la por al canvi i la obsessió pero el passat han portat a l'escola a la inadaptació.

El desfase de cifras:
El 80% de les informacions assimilades pels adolescents espanyolsde 12 a 15 anys els arriba a través dels medis de comunicació i només un 20% a través de l'escola. D'aquest 20% l'escola fa arribar al nen només les dues dècimes parts que li seran útils a la seva vida futura.
A l'actualitat, als països industrialitzats, veure la televisió s'ha convertit en la tercera activitat del ciutadà mitjà.
Pel que fa a la lectura, els nens amb edats compreses entre 6 i 13 anys no tenen cap llibre. El 41% de la població infantil no llegeix pràcticament mai i no arriba al 12% els que ho fan cada dia. El 88% no llegeix mai diaris i el 64% no mostra interés tampoc per les revistes. UN 34% no mostra ni interés pels còmics.

Un nuevo hombre:
Durant les últimes dècades s'ha donat especial importància a les investigacions realitzades a la dinàmica cerebral.
Les investigacions més interessants són aquelles que divideixen el cos en dos hemisferis. L'hemisferi esquerra controla la part dreta del cos, Hi ha les funcions com la lectura, la escriptura, el càlcul, la aritmètica, la classificació, la lògica. És l'hemisferi intel·lectual, analític, dominant i actiu.
L'hemiferi dret controla la part esquerra del cos i hi trobem les àrees específiques a les funcions com el reconeixement de rostres, distinció de formes, discriminació d'acords musicals...
En definitiva, els dos hemisferis tractan la informació de forma diferent.

Un nuevo modo de reconocer:
McLuhan indica que els medis de comunicació, canviant el entorn, fan sorgir en nosaltres relacions úniques de percepció sensorial.
L'aparició i l'ús de noves tecnologies produeix alteracions en el pensament i d'expressió.
Per poder llegir un text escrit t'has de situar en ell. La lectura es desenvolupa en el temps, primer s'ha de fer un anàlisis gramatical i després un anàlisis lògic.
Pel contrari, contemplar una fotografia només es pot fer fican-t'hi en ella. És una operació sintètica.
El nou home, amb predomini de l'hemisferi dret comprèn tot de manera sensitiva.
L'escola es troba enmig. L'escola és racionalista i jerarquitzada. Té una estructura per les idees, unes estan per sobre de les altres, per aquesta raó l'escola imposa condicions prèvies als aprenentatges.

Un nuevo lenguaje:
Lo audiovisual no és primordial en qüestió de medis, sinó de llenguatge. Es podria tractar com una qüestió d'hemisferis.
Segons P.Babin y M.F. Kouloumdjian el llenguatge audiovisual és:
-Mescla: es realitza so-paraula-imatge.
-Lleguatge popular: ni discrus, ni conferència, ni lleguantge literari...
-Dramatització: el drama crea tensió.
-Relació òptima entre fons-figura: relació entre correspondència i distància que crea el relleu.
-Presència: el canal electrònic fa present i amplifica el efecte de presència.
-Composició per "flashing": presentació d'aspectes que destaquen sobre un fons comú.
-Encadenament de mosaic: no linel, deductiu o causal.

El niño crece absurdo:
Els nens es troben entre dos móns, a l'escola llibres, estudi, braços creuats, exercicis... i fora de l'escola imatges i il·lustracions del cinema. Es la barreja entre dues cultures.
L'escola ha sigut la víctima, i alhora la culpable, d'aquesta situació conflictiva.

Una educación en estéreo:
L'escola i els medis de masses poden actuar conjuntament, encara que utilitzin canals diferents.
L'esducació en esteri es la resposta, utilitzarà comunicació, diàleg i una confrontació per facilitar el pas de les emocions al hemisferi de la reflexió i la racionalitat. D'home fragmentat a home integral.
L'educació en estero converteix a l'escola no en un centre d'ensenyament sino d'aprenentatge.

Wikispaces

Wikispaces es una pàgina web que serveix per emmagatzemar informació en grups per a crear treballs de mica en mica.
Aquesta pàgina l'utilitzarem a GTIC per a crear un Treball Col·laboratiu.
wwww.wikispaces.com

Aquesta és la pàgina del treball final de wikispaces: http://internet-espaidepublicacio.wikispaces.com/

T'has de crera una compte per utilitzar-lo i a partir d'aquó vas posant pàgines noves amb informació. Totes aquestes noves pàgines queden reflectides a la part esquerra de la pàgina al posar el títol. Cada pàgina nova ha de ser escrita directament a wikispaces i pot ser modificada per qualsevol component.
Els components poden debatir en un espai de discurssió situat a la part superior.
És una eina molt senzilla d'usar. A cada pàgina es poden incluïr videos, sons, imatges...
Aquests seran penjats des de Youtube, Goear, Myspace, etc. Per fer-ho has d'afegir un nou widget a la pàgina que estiguis escribint.

Vikipèdia

Viquipèdia: és una enciclopèdia lliure, és un wiki. Conté informació de diferents tipus i per mirar la fiablitat t'has de fixar ens les fonts.
La pàgina és: http://www.viquipedia.org/
En els diferents idiomes, vikipèdia diu el mateix?
No, perquè no ha escrit la mateixa persona. La gent que escriu a vikipèdia són usuaris registrats, propis lectors que s'inscriuen.
S'hi inscriu molta gent, per lo tant hi han molts punts de vista.

Forma com estan escrits els articles.
No s'assemblen entre uns articles i uns altres. Diferència de temes, de definicions...

Com s'introdueixen o modifiquen entrades?
Em de pitjar MODIFICAR, teclejar el missatge, es pitja el botó de previsualització i es desa a la pàgina.

Tot el que es diu a vikipèdia es veritat? Com ho sabem?
Tot el que es diu pot ser veritat o no. Ho sabem per les referències que fa la gent, contra més referències hi hagi millor.

Qui fa els articles?
Els propis lectors es poden registrar i modificar o crear articles.

Com es modifica?
Modifican l'article.

Qualsevol persona pot realitzar noves pàgines o noves informacions a viquipèdia. El que s'ha de fer és crear-se una compte i seguir els passos. Has de fixar-te en i posar tot tal i com ho diu el llibre de viquipedia, títols, subtitols, mides, etc. Cadascún té un codi diferent.
Al final de cada article has de posar unes referències per tal de saber s'on s'ha extret la informació.

Creative Commons

Licencia de Creative Commons
Este obra está bajo una licencia de Creative Commons Attribution 3.0 Unported.

Creative Commons és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius.
Aquesta organització ofereix diferents llicències que engloben des del sistema tradicional de drets d'autor fins al domini públic. L'objectiu de Creative Commons és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades, ajudant així a reduir les barreres legals de la creativitat mitjançant la nova legislació i les noves tecnologies. Aquestes condicions les escull el propi autor. Entre una obra amb "tots els drets reservats" o una "sense cap dret reservat", Creative Commons proposa tenir "alguns drets reservats".

Copy Right en canvi, significa tenir tots els drets reservats. No dóna possiblitat a ningú que copï o que intervingui en el lloc web. Seria el contrari del que pretèn Creative Commons.

lunes, 20 de septiembre de 2010

Bloc d'educació (Generalitat de Catalunya)*

Ja hi tornem a ser. Ja hem començat un nou curs. L’inici de curs és un moment especial. És el moment en el qual culmina la feina que hem desenvolupat durant molts mesos per tenir-ho tot a punt i, a la vegada, és només el punt de partida per donar forma a la tasca apassionant que desenvoluparem durant els propers mesos. L’inici de curs és, doncs, una paradoxa.

Enguany, que el curs comenci amb normalitat és un fet especialment destacable, perquè l’hem iniciat una setmana abans de l’habitual. Malgrat aquest canvi, tot ha estat a punt, més enllà d’incidències puntuals, derivades d’una operació d’aquestes característiques. Ho remarco perquè crec que poques persones són conscients de la complexitat d’un operatiu com és l’inici de curs, que abasta 4.536 centres educatius del Servei Educatiu de Catalunya i que escolaritza 1.241.958 alumnes, la xifra més gran dels darrers 21 anys.

Si ha anat tot bé és, fonamentalment, per la feina que ha fet cada centre. Cada professional de l’educació ha exercit la seva responsabilitat, i cal fer-ne un reconeixement públic. Hem culminat un operatiu complex: començar una setmana abans. Més enllà de l’organització, però, avançar la tornada a les classes només persegueix un objectiu: distribuir millor els períodes lectius i els de vacances.

Alguns s’han entestat a batejar aquest curs com el de la digitalització. Considero que seria més adequat parlar de l’esforç de modernització global que hem posat en marxa, i que no fa referència únicament a afavorir l’ús de les noves tecnologies a les aules. En concret, hem començat a desplegar la Llei d’educació amb l’aprovació del Decret d’autonomia dels centres. El Projecte eduCAT1×1, per la seva banda, ja arriba a 616 centres de secundària, i també hem establert una nova prova d’avaluació a 4t d’ESO. Aquestes són algunes de les mesures que completen el conjunt d’iniciatives que hem emprès per posar-nos al dia.

Són mesures que, com qualsevol canvi o novetat, desperten inquietuds i recels, però també esperances. Com en el cas del nou calendari escolar, crec que la pròpia pràctica acabarà per convèncer que una bona aplicació d’aquestes iniciatives donarà més confiança als i a les professionals. Això és, de fet, el més important, ja que el sistema educatiu el formen les persones. Cada una d’elles li dóna forma i ha de poder explotar al màxim les seves potencialitats.

Aquest no és l’espai més adequat per explicar-vos amb profusió les dades generals de l’inici de curs; les podeu consultar als dossiers que hi ha al web del Departament. En el context en què vivim, l’educació és pràcticament l’únic dels sectors que creix. Ho fa en personal, en inversions, en centres… I és normal que així sigui, però l’educació no viu aliena a la realitat del país, en forma part. Així, servim prioritats com són la formació professional i l’ajuda directa a les famílies, dos factors lligats a la situació de dificultat col·lectiva que volem superar.

Aquest no és un missatge només per al personal docent. Em dirigeixo a tota la comunitat educativa, i això també inclou els pares i les mares, les entitats i associacions que treballen per millorar l’educació i les administracions, com els ajuntaments, que miren de fer el millor per a cada municipi.

Us desitjo un bon curs 2010-2011, en el qual puguem consolidar la realitat que perseguim tossudament: assolir la millor educació per al nostre país.

Ernest Maragall i Mira
Conseller d’Educació






http://www.google.com/
A partir d'aquesta pàgina web he trbat aquesta notícia del Conseller d'Educació Ernest Maragall i Mira.

Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents

El més important d'aquest llibre és el següent:

WEB 2.0: nou lloc web que permet als usuaris ser els creadors.
BLOC: és un diari interactiu. És com un diari de mà amb autor, publicacions i datatció. La diferència és que està a la xarxa.
BLOGOSFERA: és una comunitat de blogs que es relacionen entre ells i es comuniquen.

PARAULES IMPORTANTS:
LLISTA DE BLOGS: és una llista d'enllaços amb diferents blogs amics.
COMENTARI: comentaris entre blogs.
ENLLAÇ PERMANENT: enllaç important que sempre hi és.
ETIQUETES I CATEGORIES:  és important posar etiquetes a cada publicació perquè sigui més fàcil la búsqueda.
PING: sistema per difondre articles.
WIDGET: ampliador de teoria,
POST: entrada.
RETROENLLAÇOS: enllaços més petits dins dels enllaços.
RSS: familia de formats que mostra continguts actualitzats.

TIPUS DE BLOGS:
-BLOCS DE CENTRE: revistes digitals.
-BLOGS DE SEMINARI: ajuda als alumnes, informació.
-BLOGS DE PROFESSOR: explica reflexions
-BLOGS D'AULA PROFESSOR: dóna tasques.
-BLOGS DE PROFESSOR-ALUMNE: es un lloc web on es comuniquen entre ells.
-BLOGS D'AULA ALUMNE: lloc web on es realitzen les tasques.

CREACIÓ D'UN BLOC:
Consisteix en crear publicacions (noves entrades), posar-hi etiquetes i enllaços per tal de que la gent s'hi interessi.

ELS HEMISFERIS:
Hemisferi dret: controla la part esquerre del cos. És l'hemisferi artístic i emocional, l'hemisferi secundari.
Hemisferi esquerre: controla la part dreta del cos. És l'hemisferi intel·lectual i el visual. Té major sensibilitat per lo visual.

Delicious

A classe ens han informat que em de crear una compte Delicious per posar-hi les pàgines web que més ens agraden i les relacionades amb l'assignatura. Un cop creada em d'afagir-la al nostre bloc.
Com es pot comprovar jo ja le afagida.

Les pàgines que hi he integrat són:
-http://blocs.xtex.cat/ceipflix345
-http://blocs.xtec.cat/pimpambloc
-http://blocs.xetc.cat
-http://bloc.ravalnet.org/9_bitacola_demestratic

En aquests blocs s'explica el que fan cada dia perquè ho sàpiguen gent interessada, pares...
També perquè els nens practiquin i els hi ensenyin als pares el que fan cada dia a classe.
Dins dels blocs es poden trobar els blocs dels mestres on penjen videos, idees, ajudes per altres professors...
D'aquesta manera si un nen es posa malalt, arriba tard o marxa de viatge pot fer els deures.

El meu delicious és el següent: http://www.delicious.com/amoralesjove

-L’eina de catalogació Delicious permet catalogar pàgines web d’una manera ubiqua i en col·laboració.
-El Delicious és una eina de treball col·laboratiu, perquè permet compartir els enllaços amb altres usuaris


http://www.delicious.com/


Ens podem crear Delicious al nostre bloc afegint un gadget.

viernes, 10 de septiembre de 2010

Interactivitat

Edu3.cat



El vídeo ens explica una mica l'evolució dels ordinadors. Els seus inicis i la seva millora.
Ens diu que els ordinadors han servit per aconseguir moltes coses i que amb el pas del temps com ja he dit, han millorat ja que, s'ha creat el ratolí, els altaveus per escoltar sons...
També menciona que els videojocs van ser els programes més importants.
Finalment explica que l'aplicació del CDRoom a l'ordinador només permetia la interacció persona-CD però que amb l'invenció d'internet la interacció era possible amb altres programes, altre gent...


El video ha estat penjat al blog agafant el seu codi embed. Un cop adquirit el codi he creat una publicació amb edició HTML.

jueves, 9 de septiembre de 2010

Presentació i propòsits

Hola!
Em dic Anna i aquest any he començat el Grau d'Educació Infantil a la Universitat Blanquerna. Vinc de l'escola ETP.Xavier.
Tinc 20 anys i durant gairebé tota la meva vida he volgut estudiar el que aquest any començo.
Per això tinc una sèrie de propòsis que m'agradria complir. Aquests són:
-Escriure al blog lo màxim possible, ja que sóc molt despistada i podria oblidar-me més d'una vegada. Per això intentaré fer-ho cada dia i d'aquesta manera compartir amb la resta del grup, així ens podrem ajudar els uns als altres.
-Vul aprovar el curs i que no em quedi cap mòdul pendent per així aconseguir el Grau el més aviat que pogui. El Grau i les assignatures que hi han en ell m'agraden molt, per això espero no fallar.
-Espero que no em costi adaptar-me a la Universtitat i a la manera de treballar, al principi potser serà una mica difícil, pero poc a poc millorarem.
Aquests són els compromisos que em venen ara al cap, segurament n´hi haran més que ja aniré afegint.

Tot quedarà reflectit en el bloc. Un bloc és un diari interactiu, és un igual que un de mà. Té un autor, té datacions, publicacions escrites, etc.
Té una fàcil utilització i consisteix en anar posant noves entrades amb diferents informacions. Al principi ha d'haver-hi un títol i al final una etiqueta, que quedarà reflectida  la aprt dreta de la pàgina. L'etiquesta ha de portar una mena de títol de que es refereix el tema. Això servirà a l'hora de tenir una búsqueda més ràpida pels lectors.